2007. május 19., szombat

Mamma pizzája

Tegnap szűkebb kompániám nálam ebédelt. Amolyan évadzáró, jövő évadra tervező kis kupaktanácsot tartottunk. Mivel lehetne megvendégelni négy barátot? Kitaláltam, hogy csinálok igazi kézzel gyúrt pizzát.
Csütörtök este láttam neki, a kelt tésztának pihennie kell. Vettem fél kiló lisztet, negyed liter tejet, fél pohát tejfelt és egy morzsányi élesztőt ezeket jól összekevertem, gyúrtam, dagasztottam. Mikor lassan levált a kezemről (ezen kicsit segítettem liszttel), egy formás kis kupacot alakítottam belőle.
A kupacot egy kiolajozott tálba raktam, s folpackkal lefedve a hűtőbe tettem állni.
Aztán tegnap reggel Kedvessel felkerekedtünk. A piacra megérkezve a hömpölygő forgatagba vetődtünk, sok gyönyörű virág, zöldség és gyümölcs közt téblábolva válogattuk ki az ebédhez és a hétvégére valókat. Mélypiros paradicsomok, hófehér főzőhagymák, rózsás újburgonyák és csodás eprekkel megrakodva értünk haza. Egy picit csaltunk és előre reszelt sajtot nomeg tejszínhabot az eperhez már a helyi ábécében szereztünk.
Itthon aztán nekiálltam. A sütőt előmelegítésre állítottam, paradicsomot, házikolbászt karikáztam. A tésztát kinyújtottam, két tepsibe terítettem, megkentem pizakrémmel, megszórtam oregánóval és bazsalikommal, majd beborítottam előbb kolbásszal, aztán befedtem az egészet a vastag paradicsom szeletekkel. Gazdagon meghintve sajttal húsz, huszonöt percre a sütőbe toltam a tepsiket.
Az egészben az volt a rossz hogy túl hamar elfogyott. :o) Ma Bruschette lesz vacsorára. Legalábbis valami olasmi. ;o)Éljenek a Mediterrán ízek!

Nincsenek megjegyzések: