2007. december 23., vasárnap

Kívánság-ebéd (vacsora?)

Ahogy arról Bambika már írt idén kétszer is karácsonyoltunk. Az előzetes tervek szerint december 21-én akartunk saját ünneplőset tartani, de az ajándék átadás korábbra tolódott. Viszont a főzőcske, meg fa állítás meg dzsingli-bellezés maradt tegnapelőttre.

Volt remekbe szabott muffin (Kedves saját receptje szerint) és pulyka, kívánságra.

Aszalt szilvás pulyka:

Végy egy darab pulykamell filét - én olyan kilónyit akartam, kicsit többet adtak, így a lekanyarított rész jó lett pörköltnek, amiből talán hortobágyi palacsinta lesz majd a két ünnp közt -, a szép színhúst merítsed tejbe úgy, hogy az jól ellepje. A tejbe tégy sót, szerecsendíót és fokhagymát ízlésed szerint. Hagyd a pulykát ázni, úszni, lazulni egy napig - tizenkét óra is elég, de a 24 még jobb. Mikor az idő letelt, vedd ki a húst a fűszeres léből, csepegtesd le majd tűzdeld meg alaposan aszaltszilvával - könnyebben megy, ha a szilvákat előtte félbe, harmadba darabolja az ember. Mikor már nem fér máshová nem fér a szilva, fogd az előre leszelt hajszál vékony bacont és tekerd, burkold be vele a húst ahogy éred, ki ne látszon semmi a pulykából. Ha ezzel megvagy, akkor kissé kiolajozott tepsibe helyezve olyan 180-200 fokra előmelegített sütőben előbb fólia alatt majd végül nélküle süsd készre. Kilónként egy órát érdemes számolni sülési időnek.
A kisült pecsenyelét gyorsforralóban némi ketchup és mustár hozzáadásával beforralva kész pecsenyemázat kapsz.
Köretnek hajában főtt krumplit ajánlok hozzá.

Jó étvágyat a karácsonyi remekhez!

Nincsenek megjegyzések: