2008. január 3., csütörtök

Takonyba fulladt szilveszter

Harmincadikán kis elő-Szilveszteri partyt tartottunk Bambikával kicsiny lakunkban. Bár elsőre tíz főre számoltam, végül csak hatan lettünk, de így is remek volt a hangulat. Főztem kreol sertésragut, Bambi csinált narancsos-csokis muffint, meg volt, aki tiramisút hozott, volt, aki virslis hasét. Szóval nagy terülj asztalkám lett belőle a végén. Fél kettőig győztük. Addig fogyott a cirfandli (a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet jóvoltából), a bikavér (az Ostoros pincészettől), a Gemenc Cuveé (a Szekszárd Présház elgondolásában) végezetül pedig egy kevés fekete ribizli pálinka (Zsindelyes Pálinkaház).
Mit is mondjak... Jó hangulatú este volt, és mivel sokfelé folyt, nem is igen ártott a bor, sem a pálinka, s így juthatott idő arra is, hogy kicsit elidőzzek az ízek felett. A cirfandli továbbra is remek gyümölcsbor, és kiválóan megy desszertekhez, esti beszélgetéshez (jut eszembe, asszem el is megyek egy újabb adagért). A bikavér meglehetősen karakán bor volt, száraz és erős, nem így a zömmel hasonló szőlőfajtákat házasító Gemenci Cuveé, mert ez lágyabb szinte selymes és jócskán gyengédebb bor volt. A pálinka egyszerűen fantasztikusan gyümölcsös és friss volt, meg persze bazi erős.
A kellemes estve soránaddig addig beszélgettünk, hogy kitaláltuk, elmegyünk mégis bulizni Szilveszter éjjelén. Bambikával eredetileg itthonülős, virslizős, pezsgőzős óév búcsúztatást terveztünk. Ám az ital, a jó társaság hatására fellelkesültnk, és bulizhatnékunk is támadt.
Az év utolsó napjára erős torokkaparással ébredtem, és sejtettem, nem lesz ez így jó. Délutánra kárkogtam és ömlött belőlem a nyálka, nem részletezném. Megfáztam. Közben behavazott, ígyaztán hiába is hívtak, Bambikával tartottuk magunkat az eredeti tervünkhöz, és éjfél után lefeküdtünk aludni.

Hogy valami kellemessel zárjak, leírom az elő-Szilveszter esti fő fogás elkészítését.

Kreol sertésragú

Lapockát vagy combot kockázz fel mintha pörköltnek csinálnád. Apríts még vöröshagymát és fokhagymát is. Kezdd el a hagymát dinsztelni némi zsiradékon adj hozzá sót, s ha megpuhult a fokhagymát si keverd hozzá, amíg ki nem adja az illatát, tégy hozzá őrőlt borsot, és ekkor egy pici csilipaprikával megbolondíthatod az alapot. Add hozzá a kockára vágott húst és párold fehéredésig. Addj hozzá narancslevet (dobozos is jó) úgy, hogy az edény kétharmadáig érjen. Főzd így tovább néha kevergesd meg. Bő fél óra főzés után addj a húshoz körülbelül kétharmad annyi narancsvelőt nagy kockákra vágva, de ügyelve, nehogy a fehér részét hozzákeverd!
Még bő negyedóráig rotyogtasd tovább. Étkezési keményítővel, vagy egy híg (és narancslével felöntött) rántással sűrítsd készre a ragú szaftját. Nem az a cél, hogy kemény legyen hanem, hogy ne follyon olyan gyorsan. Köretnek hercegnő burgonyát, burgonyafánkot, krokettet ajánlok.

Jó étvágyat! :o)

3 megjegyzés:

la cheshire kato írta...

hercegnő burgonya? ammegmi?

Bikkfa írta...

Az olyan, hogy a főtt krumplit áttöröd és kevés liszttel meg egy tojással (fogyózók tojás fehérjével) kikevered. Legyen sűrű, de formálható pép. Ezután a masszát habzsákba töltöd és abból szépen nyomkodod agy sütőpapírral fedett sütőlapra. és gyorsan 220 fokon megsütöd, amíg aranybarna nem lesz a külseje.
Macerás köret, de elég dekoratív.

la cheshire kato írta...

wow jól hangzik!
fogyozók... :D :D